Opschonen en onderhouden van databases

Databases opschonen… het is een regelmatig terugkerende taak of juist niet en de opschoning zal uiteindelijk vanzelf een prioriteit worden. Met het nieuwe cleanup & maintenance plan zorgen we ervoor dat het opschonen en onderhouden van databases gemakkelijk en overzichtelijk blijft.

Het cleanup & maintenance plan zorgt voor een inventarisatie van de grootste tabellen in een database, afhankelijk van de functie en/of inhoud van de tabel wordt deze wel of niet meegenomen in het plan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het historische gegevens bevat die niet verwijderd kunnen of mogen worden.

Op basis van voorwaarden die in overleg bepaald worden kunnen gegevens flexibel opgeschoond worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een tabel waarbij alleen records ouder dan 356 dagen opgeschoond mogen worden. Daarnaast kan de uitvoering periodiek ingepland worden en op momenten waarbij de impact op overige systemen en gebruikers beperkt is.

Om grip te houden op de opschoning worden de opschoonresultaten opgeslagen voor grafische weergave in een dashboard. Op dit dashboard zijn bijvoorbeeld de grootste tabellen te zien, de vrije ruimte in de databases, de actuele versie van de databasesoftware en hoe lang het systeem over de laatste opschoonronde heeft gedaan. Met deze gegevens kan het proces weer verder geoptimaliseerd worden. Zo zorgen we voor een maximaal geoptimaliseerde database en bent u snel bij uw gegevens!