fbpx
Home » REST vs. SOAP: Verschillen, overeenkomsten en toepassingen

REST vs. SOAP: Verschillen, overeenkomsten en toepassingen

SOAP en REST zijn beiden veelgehoorde termen als het gaat om datauitwisselingsprotocollen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee? En in welke situatie kies je beter voor de één dan voor de ander? Ontdek in dit kennisartikel de verschillen, overeenkomsten en toepassingen van SOAP en REST API’s.
Home » REST vs. SOAP: Verschillen, overeenkomsten en toepassingen

REST vs. SOAP: Verschillen, overeenkomsten en toepassingen

SOAP en REST zijn beiden veelgehoorde termen als het gaat om datauitwisselingsprotocollen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee? En in welke situatie kies je beter voor de één dan voor de ander? Ontdek in dit kennisartikel de verschillen, overeenkomsten en toepassingen van SOAP en REST API’s.

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface, het is een set regels en protocollen die bepaalt hoe softwaretoepassingen met elkaar communiceren. API’s maken het mogelijk om gegevens of functionaliteiten van een systeem beschikbaar te stellen aan andere systemen, zonder dat de interne werking van die systemen bekend hoeft te zijn. Dit zorgt voor meer interoperabiliteit tussen verschillende applicaties en systemen. Er zijn verschillende architecturen te onderkennen, waaronder REST en SOAP.

REST API

REST (Representational State Transfer) is een architectuurstijl voor het bouwen van API’s. Het maakt gebruik van standaard HTTP-methoden zoals GET, POST, PUT, en DELETE om interacties tussen clients en servers te faciliteren. REST API’s zijn populair vanwege hun eenvoud en flexibiliteit, waardoor ze gemakkelijk te implementeren en te gebruiken zijn.

Kenmerken van REST API’s:

  • Stateless: Elk verzoek van de client naar de server moet alle benodigde informatie bevatten, zodat de server de aanvraag kan begrijpen zonder de context te onthouden.
  • Resource-gebaseerd: REST API’s identificeren bronnen (zoals gebruikers, bestellingen, etc.) via URL’s.
  • Gebruik van standaard HTTP-methoden: Voor interacties zoals ophalen, aanmaken, bijwerken en verwijderen van gegevens.

SOAP API

SOAP (Simple Object Access Protocol) is een protocol voor het uitwisselen van gestructureerde informatie in de implementatie van webservices. SOAP API’s maken gebruik van XML voor berichtenindeling en werken over verschillende protocollen zoals HTTP, SMTP en meer. Ze zijn vaak robuuster en formeler dan REST API’s, wat ze geschikt maakt voor complexe bedrijfsomgevingen.

Kenmerken van SOAP API’s:

  • Protocol-gebaseerd: SOAP volgt een strikt protocol voor berichtuitwisseling.
  • Platform-onafhankelijk: Het werkt op verschillende platforms en via verschillende protocollen.

Formeel en gestructureerd: SOAP-berichten worden in een strikte XML-indeling verzonden, wat zorgt voor uitgebreide specificaties.

SOAP vs. REST: Een vergelijking

Eigenschap REST API SOAP API
Architectuur Flexibele architectuur Strikt protocol
Berichtenformaat Meestal JSON, soms XML Altijd XML
Transparantie Zeer transparant Minder transparant
Gebruiksgemak Eenvoudig Complex
Stateless Ja Optioneel
Platform onafhankelijk Ja Ja

Wanneer kies je voor een REST API?

Een keuze voor REST in plaats van SOAP proberen we duidelijk te maken met het volgende voorbeeld. Stel je voor dat een ERP-systeem klantcontactgegevens moet uitwisselen met een CRM-systeem. In dit geval zou een REST API, gebruikmakend van de OData-standaard, een efficiënte oplossing bieden. OData vereenvoudigt de interactie tussen de systemen en maakt het mogelijk om klantinformatie real-time bij te werken, zonder complexiteit toe te voegen. Door de flexibiliteit en snelheid van REST API’s kunnen de gegevens eenvoudig benaderd worden, wat ideaal is voor organisaties die gebruik maken van moderne, webgebaseerde applicaties. Meer weten over de OData standaard

Wanneer kies je voor een SOAP API?

In situaties waarin organisaties gevoelige of kritische data moeten uitwisselen, biedt SOAP een betrouwbaarder en veiliger alternatief. Denk hierbij aan order- en factuurberichten die tussen twee bedrijven worden verstuurd volgens de de DICO-standaard. SOAP ondersteunt geavanceerde functies zoals encryptie, transactiebeheer en foutafhandeling, wat zorgt voor een hogere mate van beveiliging en gegevensintegriteit. Dit maakt SOAP bijzonder geschikt voor sectoren waar naleving van regelgeving en foutloze communicatie essentieel zijn. Lees hier meer over de DICO standaard

Clixz als integratie expert

Wil je weten welk protocol het meest geschikt is voor jouw uitdaging? Bij Clixz is veel kennis aanwezig die we graag met je delen. Plan vrijblijvend 15 minuten in met 1 van onze experts en zet de eerste stap richting de realisatie van je doelen.

Begin vandaag nog met koppelen!

Plan direct een kennismaking van 15 minuten in met één van onze specialisten.