Home » Softwareintegratie in het (hoger) onderwijs

Uitdagingen, voordelen én de urgentie van software integratie in het (hoger) onderwijs

Read in English > In het moderne hoger onderwijs vormen talloze softwaresystemen samen een complex digitaal ecosysteem. De uitdaging ligt niet in de afzonderlijke applicaties, maar in hun onderlinge communicatie. Ontdek hoe wij deze uitdaging mitigeerden door binnen één maand een integratie te realiseren bij Breda University of Applied Scienses.

Home » Softwareintegratie in het (hoger) onderwijs

Uitdagingen, voordelen én de urgentie van softwareintegratie in het (hoger) onderwijs

In het moderne hoger onderwijs vormen talloze softwaresystemen samen een complex digitaal ecosysteem. De uitdaging ligt niet in de afzonderlijke applicaties, maar in hun onderlinge communicatie. Gefragmenteerde gegevens, roosterconflicten en inefficiënte workflows belemmeren onderwijsinstellingen dagelijks. Ontdek hoe wij met onze expertise en uitgebreide connectoren naadloze integraties realiseren tussen systemen als TimeEdit, Brightspace en Osiris – zoals bij BUas, waar we binnen één maand een volledige integratie implementeerden.

De digitale ruggengraat van modern hoger onderwijs

In het huidige onderwijslandschap – met name die in het HBO- en WO- segment – vormt een effectieve digitale infrastructuur het fundament voor zowel operationele efficiëntie als onderwijskwaliteit. HBO- en WO-instellingen werken dagelijks met talloze softwaresystemen die samen het digitale ecosysteem van de organisatie vormen. De echte uitdaging ligt echter niet in de afzonderlijke applicaties, maar in hoe deze systemen met elkaar communiceren. Oftwel, het bouwen van de digitale bruggen tussen deze softwarepakketten.

Veelvoorkomende uitdagingen bij softwareintegratie in het onderwijs

Onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met diverse obstakels bij het integreren van hun softwaresystemen. Denk bijvoorbeeld aan:

Gefragmenteerde gegevens

Wanneer systemen niet goed geïntegreerd zijn, ontstaan gegevenssilo’s die leiden tot dubbele invoer en inconsistente informatie. Een ‘single source of truth’ ontbreekt, waardoor er onzekerheid onstaat over welke informatie ls bron geldt – en welke als duplicaat.

Complexe roostering

Het combineren van ruimtereserveringen, docentbeschikbaarheid en onderwijsactiviteiten in verschillende systemen leidt vaak tot planningsconflicten. Denk aan dubbel geboekte klaslokalen of collegezalen: daar zit niemand op te wachten.

Ondermaatse gebruikerservaringen

Studenten en docenten moeten vaak inloggen op meerdere platforms met verschillende gebruikersinterfaces. Dat kan leiden tot frustraties bij zowel studenten als docenten, iets wat het kostbare imago van je instelling niet ten goede komt.

Inefficiënte workflows

Handmatige gegevensoverdracht tussen systemen kost tijd, geld en creëert foutgevoelige processen. Complexe processen worden log, onoverzichtelijk en onoverdraagbaar.

HORA: Richtlijnen voor het digitale landschap binnen onderwijsinstellingen

De HORA (Hoger Onderwijs Referentie Architectuur) van SURF biedt een solide kader voor de digitale infrastructuur van onderwijsinstellingen. Deze referentiearchitectuur beschrijft de gegevensobjecten, processen en applicatiefuncties die essentieel zijn voor het hoger onderwijs.

Wij ondersteunen instellingen bij het:

  • Conformeren aan deze – in de praktijk bewezen – richtlijnen;
  • Inrichten van een efficiënte digitale infrastructuur gebaseerd, op branchespecifieke standaarden en uitdagingen;
  • Optimaliseren van gegevensstromen tussen kernobjecten zoals Deelnemer, Onderwijseenheid, Toetsresultaat en Rooster.

Naadloze integratie van onderwijsapplicaties

De consultants van Clixz richten zich op het optimaliseren van digitale processen. Dit doen we door applicaties naadloos met elkaar te integreren, en zetten daarvoor onze robuuste middleware-oplossing in. Met meer dan 150 connectoren – en dat aantal breidt zich uit- is er altijd een passende oplossing voor jouw specifieke vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van hyperspecifieke businesslogica die met out-of-the box connectoren van standaardpakketten niet mogelijk zouden zijn. Onze expertise richt zich onder andere op het integreren van veelgebruikte systemen in het hoger onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan:

Clock Clock

TimeEdit

Geavanceerde roosterings- en resourceplanningssoftware die ruimtes, docenten en faciliteiten optimaal indeelt.

Meer over TimeEdit >

Brightspace

Leeromgeving die cursusmateriaal, opdrachten, beoordelingen en interactie tussen studenten en docenten faciliteert.

Meer over Brightspace >

Database Database

Osiris

Studentinformatiesysteem voor het beheren van studentgegevens, inschrijvingen, resultaten en diploma’s.

Meer over Osiris >

Back-in-time Back-in-time

MyTimetable

Persoonlijke roosterweergave die studenten en docenten hun dagelijkse schema op maat toont.

Meer over MyTimetable >

Case Studies binnen het onderwijs

Bij Breda University of Applied Sciences (BUas) hebben we een naadloze integratie gerealiseerd tussen MyTimetable en TimeEdit Reserve. Deze integratie voorkomt dubbele ruimteboekingen tijdens de gefaseerde overgang naar TimeEdit, en werd binnen een recordtijd van maar liefst één maand opgeleverd.

Klaar voor de volgende stap in je digitale transformatie?

De digitale uitdagingen van het hoger onderwijs vragen om een partner die niet alleen technisch onderlegd is, maar ook de specifieke context van onderwijsinstellingen begrijpt. Onze aanpak combineert technische expertise met kennis van de onderwijssector.

Wil je weten hoe jouw instelling kan profiteren van naadloos geïntegreerde onderwijssystemen? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende analyse van je huidige IT-landschap en ontdek de mogelijkheden voor optimalisatie.