Wij ontvangen vaak vragen over zogenaamde doel-connectoren en de geschiktheid ervan ten behoeve van bepaalde software systemen. Een doel-connector is een stukje software dat “de taal spreekt” van een bepaald systeem zodat wij er informatie in kunnen sturen of juist uit kunnen vragen. Aan de andere kant komt het ook frequent voor, dat leveranciers juist vragen om een ontvangende bron-connector. Hierbij gaat het juist om de vertaalslag om berichtjes te kunnen ontvangen vanuit een bepaald systeem en dat door te kunnen zetten naar andere doelen. Met een bron-connector kunnen leveranciers dus berichtjes versturen naar onze middleware, waarna wij aan de slag kunnen om de data door te vertalen naar een ander doel-systeem!

Er zijn diverse technieken en protocollen op de markt om informatie “over de lijn” te kunnen versturen en in onze middleware applicatie ondersteunen we in diverse vormen alle gangbare technieken die op de markt zijn. Voorbeelden van dit soort technieken zijn bijvoorbeeld SOAP en REST, waarbij we even inzoomen op die tweede!

REST wordt veelal gebruikt voor het ontwerpen van application programming interfaces (API) voor het internet, op de HTTP-standaard. Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API’s de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma’s zoals onze middleware applicatie.

REST is een tegenwoordig alom gevraagde techniek en om onze software hier zo flexibel op aan te laten sluiten hebben we recent nieuwe bron-connector ontwikkeld die geschikt is voor een zéér grote verscheidenheid aan toepassingen. Door de technische opzet van de connector zijn wij altijd in staat om alle velden te mappen die binnenkomen en doorgezet moeten worden zoals je gewend bent. Gebruikelijke toepassingen, zoals het toepassen van functies uit onze bibliotheek, vervangende waardes en restricties zijn natuurlijk ondersteund. Meest opvallend aan deze nieuwe toepassing is zijn “synchrone” eigenschap. Dit houdt in dat we door de inzet van deze connector synchroon informatie kunnen verwerken en retourneren aan het bron-systeem. Dit laatste betekend bijvoorbeeld dat je zowel een actieve response kan geven bij een POST bericht, maar ook een inhoudelijke terugkoppeling bij een GET bericht vanuit een ander doel-systeem. Ter illustratie, we gebruiken deze techniek bijvoorbeeld voor: het direct verwerken van betaalverzoeken vanuit een mobiele oplossing (retourneren van QR codes en betaal-links) óf voor het direct inschieten van leads vanuit een webbouwer naar ons ClixzPlatform (met een synchrone terugkoppeling). Over de laatste toepassingen vind je in een volgende nieuwsbrief een uitgebreide casus!

Mocht je meer informatie wensen over de mogelijkheden of juist achtergrond informatie wilt hebben over de technieken, schroom niet om even contact op te nemen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *