fbpx
Home » De cruciale rol van integratie voor de optimale inzet van DSP koppelingen

De cruciale rol van integratie voor de optimale inzet van DSP koppelingen

In de complexe wereld van ondergrondse infrastructuur speelt het Digitaal Samenwerkings Platform (DSP), een initiatief van de landelijke stichting MijnAansluiting.nl, een centrale rol. Voor netbeheerders en aannemers die betrokken zijn bij ondergrondse infrastructuurprojecten, is aansluiting op DSP vaak een vereiste. Dit artikel belicht de uitdagingen bij het realiseren van DSP-koppelingen en de cruciale voordelen van de inzet van Clixz Consultancy voor een vlotte integratie.

Home » De cruciale rol van integratie voor de optimale inzet van DSP koppelingen

De cruciale rol van integratie voor de optimale inzet van DSP koppelingen

In de complexe wereld van ondergrondse infrastructuur speelt het Digitaal Samenwerkingsplatform (DSP), een initiatief van de landelijke stichting MijnAansluiting.nl, een centrale rol. Voor netbeheerders en aannemers die betrokken zijn bij ondergrondse infrastructuurprojecten, is aansluiting op DSP vaak een vereiste. Dit artikel belicht de uitdagingen bij het realiseren van DSP-koppelingen en de cruciale voordelen van de inzet van Clixz Consultancy voor een vlotte integratie.

DSP-koppelingen zónder specialistische ondersteuning?

Het aangaan van DSP-koppelingen zonder de juiste specialistische ondersteuning kan een ware uitdaging zijn. Tevens kan het managen van het hoge volume aan dataverkeer dat komt kijken bij een koppeling afschrikken.

De volgende situaties en vraagstellingen behandelen we frequent en worden dikwijls aan ons voorgelegd. We hebben los van de technische kennis en tooling ook de benodigde proceskennis en contacten binnen de DSP-organisatie om in te kunnen spelen op specifieke vraagstellingen.

1. Versieconformaties

Daarnaast heeft het DSP te maken met jaarlijkse ‘versieconformaties’, zoals die van DSP 1.36 of DSP 1.36.2 naar DSP 2.0. Bij zo’n confirmatie kan het zijn dat berichten opnieuw gestructureerd moeten worden, nieuwe velden toegevoegd-, verwijderd- of hernoemd worden, of een hele nieuwe structuur wordt gehanteerd met nieuwe nodes. Dit kan van toepassing zijn op alle berichten, zoals bijstellings-, AGA-, AGP-, TG-, annulerings-, opdracht-of beoordelingsberichten.

2. Dubbel of incompleet verstuurde berichten of onjuiste volgorde berichten

Het proces, en daarmee volgorde van versturen van berichten, is een kritieke factor in het DSP-stramien. Natuurlijk wordt ook de volledigheid van de betreffende berichten kritisch getoetst. Dubbel verstuurde berichten, incomplete berichten of berichten die zijn verstuurd in een onjuiste volgorde leiden tot de uitval van opdrachten. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat opdrachten gemist worden, of dat er veel tijd gaat zitten in het controleren of opnieuw invoeren van opdrachten.

3. Inconsistenties in aangesloten GEO-pakketten

Bij het converteren van ingemeten rauwe GIS-data naar coördinaten kunnen fouten voor komen. Het gaat hier om een foutmarge van zo’n 6-7 CM, iets wat losliggende puntobjecten oplevert. Dit wordt volgens het DSP niet herkend als een correct punt. Met de inzet van middleware kan deze marge echter gecorrigeerd worden.

4. Overgang van SOAP naar REST

In het kader van modernisering zal het API-protocol van het Digitale Samenwerkings Platform per 30 mei 2025 overgaan van het SOAP- naar het REST-protocol. In vergelijking met SOAP is REST een stuk flexibeler en dus breder inzetbaar. Ook als we kijken naar benodigde bandbreedte komt REST een stuk beter uit de test. Deze overgang heeft echter cruciale impact op alle interfaces van- en naar het DSP. Als integratiespecialisten kennen beide protocollen geen geheimen meer voor ons.

In een handomdraai een succesvolle en duurzame koppeling met Clixz

Clixz biedt een allesomvattende oplossing voor de uitdagingen bij DSP-koppelingen, waardoor een soepele integratie mogelijk is. De voordelen van de inzet van Clixz in combinatie met DSP zijn talrijk:

Volledige dienstverlening

Clixz beheert het volledige proces, inclusief het bouwen, testen, implementeren, en monitoren van DSP-koppelingen.

End-to-End Koppeling

Clixz fungeert als de brug tussen DSP en de systemen van de klant, waardoor een naadloze integratie wordt gewaarborgd.

Versieconformatiebeheer

Clixz heeft een interne aanpak voor het updaten (conformeren) van versieconformaties, inclusief de overstap van DSP 1.36 naar DSP 2.0 en de transitie van SOAP naar REST.

Business Rules Synchronisatie

Clixz synchroniseert Business Rules van- en naar ERP-systemen, waardoor ze effectief worden toegepast in de operationele processen.

Clixz staat garant voor de optimale inzet van je DSP koppeling.

Met Clixz Consultancy als digitale bruggenbouwer worden deze uitdagingen overwonnen, en wordt de integratie van implementatie tot monitoring gewaardborgd. Voorkom de uitval van opdrachten, en waarborg succes met de krachtige inzet van Clixz Consultancy bij het realiseren van de DSP XML-API.

Onze expert Colin Baijens verteld je graag meer over wat Clixz voor jouw organisatie kan betekenen.

Begin vandaag nog met koppelen!

Plan direct een kennismaking van 15 minuten in met één van onze specialisten.